ATT TÄVLA

Stormur anordnar tävlingar på olika nivåer inom islandshästsport

Innan du anmäler dig till en tävling är det en hel del saker som du måste ha kunskap om. Nedan har vi listat några saker du ska tänka på.

Tips

 • Om du inte tävlat tidigare kan det vara en bra idé att gå en kurs från SIF i Grönt Kort.
 • Kom ihåg att det är din skyldighet att själv ta reda på de regler och krav som gäller vid tävling.
 • Alla regler och reglementen finner du på Svenska Islandshästförbundets hemsida som du når via knappen nedan.
 • Du hittar tävlingar att delta i på IndTA2.0
Foto Eva Hallquisth Fattoruso

att tänka på

Här har du några exempel på sådant som kan vara bra att tänka på innan anmälan.
Stormur följer FEIF Rules & Regulation och Svenska tillägget (TR).

RYTTAREn

Alla ekipage gäller under FEIFs och SIFs reglementen vid tävling och förbinder sig att följa SIFs uppförandekod vad gäller ett rättvist, kamratligt och sportsmannamässigt uppförande mot varandra.

Ryttare och hästskötare har ett korrekt beteende mot hästen. Det tas för givet att de internationella och svenska reglerna för motverkande av grymhet mot djur respekteras och följs vid alla tillfällen utan undantag

Villkor för att få tävla

För att få tävla på officiella tävlingar måste du:

 • vara medlem i en lokalklubb inom SIF

 • ha en ryttarlicens om det är en officiell tävling. Vid inofficiella tävlingar behöver du inte lösa ryttarlicens. Du löser ryttarlicens genom att skapa ett konto på IndTA2.0 och välja om du vill betala för hela året eller per tävling

Reglementen

När du tävlar så gäller FEIFs Tävlingsreglemente och SIFs Svenska Tillägget. Reglementena uppdateras löpande så det är viktigt att du kontrollerar vad som gäller när du ska tävla.

Är du osäker på något kan du alltid kontakta tävlingsledningen eller prata med en erfaren domare för att få vägledning.

HÄSTEN

Att tävla ska vara en positiv upplevelse för din häst. Utgå från hästens förutsättningar.

Hästpass

Din häst skall vara registrerad i WorldFengur för att du ska få tävla och hästpasset i original ska visas upp vid alla officiella tävlingar.

Vaccinationsintyg

Du ska kunna visa upp att din häst har

 • grundvaccination mot hästinfluensa med tre sprutor

 • obruten vaccinationskedja med årlig revaccination där det inte får gå mer än 365 dagar mellan vaccinationstillfällena.

 • Alla regler kan du läsa på SIFs hemsida 
  Reglerna för vaccination. 

Ryttarförsäkran

Vid incheckning till tävling och innan du lastar av din häst på tävlingsplatsen ska du visa upp en ryttarförsäkran där du intygar att din häst under de tre senaste veckorna inte visat tecken på smittsamma sjukdomar och inte heller har varit i kontakt med sjuka hästar eller varit uppstallad där sjukdom förekommit. Du hittar blanketten här

Övrigt

Det finns även en mängd andra regler som du ska känna till som rör exempelvis  hästens utrustning och hovbeslag.  

Tävlingsgren

Du kan såklart tävla i allt med en islandshäst som med andra hästar som dressyr eller hoppning, men de flesta väljer att tävla i inom Sport eller Gæðingakeppni

Sport

En bra tävlingshäst inom sport är en häst som har rena gångarter, stora imponerande rörelser och som är lydig för små hjälper. De bästa hästarna kan både gå i hög samling och i explosiva tempon.

Hästarna delas in i fyrgångare och femgångare och tävlar i grenarna fyrgång, femgång och tölt på en ovalbana, samt i pass på en rakbana.

Gæðingakeppni

Målet med Gæðingakeppni är att hitta den bästa hästen, som på isländska kallas Gæðingur. Domarna vill se en häst med stor samarbetsvilja och glädje, som visar energiska och lösgjorda gångarter.

Även uttrycksfullhet är en viktig del av bedömningen. Hästen skall visa mycket gång, tempo, vilja och utstråla ”power”. Alla vill rida på en riktig Gæðingur!

Gæðingalist

Gædingalist handlar om att visa en välutbildad och vältränad häst med ett visst mått av konstnärlighet i visningen.  Du visar minst tre gångarter (tölt är obligatoriskt) i både vänster och höger varv. Ett antal övningar ska även visas, t.ex. till exempel sluta och öppna i olika gångarter. Gædingalist rids på nivå 1–3; lätt, medel och svår. 

OBS! Texten ovan är bara exempel och det är alltid SIFs och FEIFs reglementen som gäller.
Stormur har inte ansvar för felaktig eller ej uppdaterad information.