OM ATT TÄVLA

Stormur anordnar tävlingar på olika nivåer inom islandshästsport
Innan du anmäler dig till en tävling är det en hel del saker som du måste ha kunskap om. Nedan har vi listat några saker du ska tänka på. Om du inte tävlat tidigare kan det vara en bra idé att gå en kurs från SIF i Grönt Kort.
Kom ihåg att det är din skyldighet att själv ta reda på de regler och krav som gäller vid tävling.
Alla regler och reglementen finner du på Svenska Islandshästförbundets hemsida.

att tänka på

Här har du några exempel på sådant som kan vara bra att tänka på innan anmälan. Stormur följer FEIF Rules & Regulation och Svenska tillägget (TR). Är du osäker på något kan du alltid kontakta tävlingsledningen eller prata med en erfaren domare för att få vägledning.
Foto Dagur Brynjólfsson from Hafnarfjordur

RYTTARE

Alla ekipage gäller under FEIFs och SIFs reglementen vid tävling och förbinder sig att följa SIFs uppförandekod vad gäller ett rättvist, kamratligt och sportsmannamässigt uppförande mot varandra. Ryttare och hästskötare har ett korrekt beteende mot hästen. Det tas för givet att de internationella och svenska reglerna för motverkande av grymhet mot djur respekteras och följs vid alla tillfällen utan undantag

Du finner samlade länkar på SIFs hemsida som du når via knappen nedan.

Villkor för att få tävla

För att få tävla på officiella tävlingar måste du:

  • vara medlem i SIF

  • ha en ryttarlicens

Reglementen

När du tävlar så gäller FEIFs Tävlingsreglemente och SIFs Svenska Tillägget. Reglementena uppdateras löpande så det är viktigt att du ser till att hålla dig informerad om vad som gäller

Läs mer på SIFs hemsida

    HÄSTEN

    Att tävla ska vara en positiv upplevelse för din häst. Utgå från hästens förutsättningar.

    Hästpass

    Din häst skall vara registrerad i WorldFengur för att du ska få tävla och hästpasset i original ska visas upp vid alla officiella tävlingar.

    Vaccinationsintyg

    Du ska kunna visa upp att din häst har

    • grundvaccination mot hästinfluensa med tre sprutor

    • obruten vaccinationskedja med årlig revaccination där det ALDRIG får gå mer än 365 dagar mellan vaccinationstillfällena.

    • Alla regler kan du läsa på SIFs hemsida Reglerna för vaccination. 

    Ryttarförsäkran

    Vid incheckning till tävling och innan du lastar av din häst på tävlingsplatsen ska du visa upp en ryttarförsäkran. I den intygar du bl.a att din häst under de tre senaste veckorna inte visat tecken på smittsamma sjukdomar och inte heller har varit i kontakt med sjuka hästar eller varit uppstallad där sjukdom förekommit. Du hittar blanketten här

    Övrigt

    Det finns även en mängd andra regler som du ska känna till som rör exempelvis:

    • Hästens ålder (särskilda regler för hur många gånger per dag din häst får starta)

    • Hästens utrustning

    • Hästens hovbeslag och skoning (var noga med att ta reda på i god tid hur din häst får skos, på tävlingsplatsen är det för sent)

    Foto Dagur Brynjólfsson from Hafnarfjordur

    Grenar att tävla i

    Du kan göra allt med en islandshäst som du kan göra med andra häst, men de flesta väljer att tävla i inom Sport eller Gæðingakeppni

    Sport

    En bra tävlingshäst inom sport är en häst som har rena gångarter, stora imponerande rörelser och som är lydig för små hjälper. De bästa hästarna kan både gå i hög samling och i explosiva tempon.

    Temperamentet hos tävlingshästarna varierar men för att nå den största framgången måste hästen utstråla lätthet och kraftfullhet.

    Hästarna delas in i fyrgångare och femgångare och tävlar i grenarna fyrgång, femgång och tölt på en ovalbana, samt i pass på en rakbana.

    Gæðingakeppni

    Målet med Gæðingakeppni är att hitta den bästa hästen, som på isländska kallas Gæðingur. Domarna vill se en häst med stor samarbetsvilja och glädje, som visar energiska och lösgjorda gångarter.

    Även uttrycksfullhet är en viktig del av bedömningen. Hästen skall visa mycket gång, tempo, vilja och utstråla ”power”. Alla vill rida på en riktig Gæðingur!

    Läs mer på SIFs hemsida:

    OBS! Texten ovan är bara exempel och det är alltid SIFs och FEIFs reglementen som gäller.
    Stormur har inte ansvar för felaktig eller ej uppdaterad information.